Langs linjene i bilder

Siv Sivertsen portrettDet å være på T-banen er ganske eksotisk for meg, for T-bane har vi ikke i Stavanger. Så da Hanne Mari spurte om jeg hadde lyst til å være med på ei bok om linjer – en bok om fra vest til øst, og at jeg kunne være med å skape et konsept sammen med henne, så var svaret enkelt.

Det å uttrykke seg gjennom et kamera er på en måte begrensende. Samtidig, når man skjønner hvordan et kamera virker, så kan du få kameraet til å formidle et uttrykk. En visuell historie og en slags forklaring på hva jeg ser og føler. Det er et sterkt uttrykksmiddel som folk intuitivt forstår, uten at man forklarer det.

T-banen er eksotisk og spennende og jeg har tatt banen frem og tilbake, mange ganger, gått opp og ned, ventet på neste tog, i håp om å få akkurat DET bildet. Og det har slått meg flere ganger hvor ulike stasjon for stasjon er, lydene, luktene og ikke minst lyset.

Lyset har vært utfordrende, noen ganger for mørkt, noen ganger bare ett lysglimt, og lystoffrør som stikker i gult, oransje og irrgrønt.

Utfordringene har vært der og har gjort det ekstra spennende. Noen ganger var der for mye folk, andre ganger for få, mange, mange ganger måtte jeg vente på neste tog, en ny sjanse for å få til bildet. Prossesen har lært meg mye. Mye om meg selv, om andre mennesker og kulturer.

Det er pulsen av liv og stasjonene som enten er fulle av liv, eller står nakne og tomme som har fasinert meg mest. Hvor skal alle disse menneskene, hvem er de og hva drømmer de om?  Det er ikke lov å fotografere mennesker uten deres samtykke, eller ihvertfall så diskuteres det høylytt. Jeg har ikke våget å ta noen sjanser, så dermed har jeg ikke med portretter i boka, men enkelte ugjennkjennelige ansikter.

Ensomheten er vel den følelsen som har overrasket meg mest, stasjonene som er veldig tomme mellom togene, og menneskene på stasjonen, de er i sin egen verden, ikke noe smil. Noen ganger får jeg et lite nikk, før de vender blikket bort.

Jeg har storkost meg med denne boka, jeg har vært fri til både å vise “mine bilder”. Samarbeidet med Hanne Mari både som person og skribent er noe av det som jeg har satt veldig stor pris på. Utviklingen av konseptet og utprøving med ulike vinklinger har vært lærerikt.

Turene til Oslo har vært en kvalitetstid, en luksus i hverdagen… min egen reise til min egen utvikling.

DSC_00481_72dpi

Tags:

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top